Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδί και αυτοκίνητο

( γράφει η Ευγενία Πάνου)
Αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο. Τα παιδιά ζαλίζονται, κάνουν εμετό, γκρινιάζουν. Πώς θα κάνουμε το ταξίδι ευχάριστο;
Aν για εμάς τους μεγαλύτερους στη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι δύσκολο να σταματήσουμε τον ίλιγγο και την «ανακατωσούρα», πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό για ένα μικρό παιδί; Η ευαισθησία τους είναι μεγαλύτερη και τα συμπτώματα πιο έντονα. Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν στα παιδιά μας ένα «ανώδυνο» ταξίδι, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του παιδιάτρου.
Τα συμπτώματα:
 Τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες (από βρέφη έως μεγαλύτερα) είναι πιθανό να εμφανίσουν ναυτία (ζαλάδες, ιλίγγους, εμετούς, πονοκέφαλο). Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να εκφράσει την αδιαθεσία του με λόγια, ο γονιός μπορεί να το καταλάβει από τη συμπεριφορά του. Ένα φυσιολογικό παιδί που, ταξιδεύοντας με το πλοίο, το αμάξι ή το αεροπλάνο γίνεται κακοδιάθετο, δύστροπο και γκρινιάζει, σημαίνει ότι μπορεί να έχει συμπτώματα ζαλάδας ή ιλίγγου. Τα συμπτώματα αδιαθεσίας που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού δηλαδή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζουν οι μεγαλύτεροι, μόνο που τα παιδιά τα νιώθουν πιο έντονα, γιατί τα νεύρα τους είναι πιο ευαίσθητα και αντιδρούν πιο γρήγορα στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Όσο πιο μικρό τόσο πιο ευαίσθητο Έχετε στο νου σας ότι τα παιδιά ηλικίας μέχρι 3-4 ετών είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη ναυτία. Η αιτία; Η ναυτία έχει άμεση σχέση με το λαβύρινθο του αφτιού. Κι αυτό επειδή το αφτί αποτελεί ένα από τα όργανα που συμμετέχουν στην ισορροπία του σώματος. Όταν λοιπόν βιώνουμε διαφοροποιήσεις στην ισορροπία μας (από στροφές, απότομα φρεναρίσματα, αναταράξεις, κυματισμούς, ταχύτητα κ.ά.), το αφτί μας δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ζαλάδες και ίλιγγοι. Όσο πιο μικρό λοιπόν είναι το παιδί τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η προσαρμογή, καθώς δεν έχει «εκπαιδευτεί» αρκετά. Καλό είναι να ξέρετε επίσης ότι η ευαισθησία ενός παιδιού στο ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι στο πλοίο ή το αεροπλάνο (το ακουστικό σύστημα επηρεάζεται διαφορετικά από τους κυματισμούς ή τις αναταράξεις/αλλαγή πίεσης).
Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους
Στο αυτοκίνητο
Φροντίστε να τοποθετήσετε το κάθισμα του παιδιού στη μέση του πίσω καθίσματος. Είναι η ιδανικότερη θέση για δύο βασικούς λόγους:
α. Εξασφαλίζει καλύτερη οπτική στο παιδί, οπότε μειώνονται οι ίλιγγοι, και
β. Είναι ασφαλέστερη θέση σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς οι περισσότερες συγκρούσεις είναι πλαγιομετωπικές. Και φυσικά μην ξεχνάτε ποτέ τη ζώνη ασφαλείας, την οποία είναι απαραίτητο να φοράτε στο παιδί. Φροντίστε επίσης να έχετε εξασφαλίσει για το παιδί ένα ασφαλές και καλά στερεωμένο κάθισμα (σύμφωνα με τις κατάλληλες προδιαγραφές και ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του).
Στο αεροπλάνο
Φροντίστε να εξασφαλίσετε η πίεση στο αφτί του παιδιού (είτε πρόκειται για βρέφος είτε για νήπιο) να μένει σταθερή καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει το στόμα του να παραμένει ανοιχτό. Γι' αυτό τοποθετήστε στο στόμα του παιδιού μια πιπίλα ή το μπιμπερό του αν είναι βρέφος ή, αν είναι μεγαλύτερο, δώστε του να μασήσει καραμέλα ή τσίχλα. Στο αεροπλάνο επίσης παραμονεύει ο κίνδυνος λοιμώξεων ή/και ιώσεων εξαιτίας της πολυκοσμίας. Επειδή ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε, σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι κάποιος δίπλα σας βήχει ή φταρνίζεται, ζητήστε αλλαγή θέσης προκειμένου να προφυλάξετε όσο μπορείτε το παιδί.
Στο πλοίο
 Στο πλοίο δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι το παιδί δεν θα πάθει ναυτία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε μια καμπίνα (ειδικά σε περίπτωση που πρόκειται για βρέφος) ώστε να αποφύγετε την πολυκοσμία και τον κίνδυνο λοιμώξεων (ιδίως από Νοέμβριο έως Μάρτιο, που είναι «επικίνδυνη» εποχή) αλλά και για να κοιμηθεί το παιδί προκειμένου να μην ζαλιστεί. Φροντίστε επίσης να είστε προσεκτικοί με το θέμα της ψύξης/ θέρμανσης στους χώρους του πλοίου, καθώς το παιδί μπορεί να κρυώσει.
Πάρτε τα μέτρα σας Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει την τάση να εμφανίζει ναυτία σε ταξίδια, καλό είναι να του δώσετε ένα αντιεμετικό μία ή δύο ώρες νωρίτερα ώστε να προλάβετε ή να μειώσετε ενδεχόμενες ζαλάδες και εμετούς. Έχετε όμως υπόψη ότι η χρήση αντιεμετικών στα παιδιά πρέπει να είναι περιορισμένη και να γίνεται πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο. Επίσης αποφύγετε να χορηγήσετε αντιεμετικό στο παιδί αν ταξιδεύετε για πρώτη φορά και εμφανίσει συμπτώματα, αφού θα πρέπει πρώτα να αναφέρετε το γεγονός στον παιδίατρό σας. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε φροντίσει να ταΐσετε ελαφρά το παιδί πριν ξεκινήσετε. Αν όμως εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φροντίστε να μην φάει κάτι, ειδικά αν κάνει εμετούς. Τέλος, μπορείτε να προγραμματίσετε να ταξιδέψετε τις ώρες που κοιμάται. Μπορείτε, π.χ., να ξεκινήσετε πολύ νωρίς το πρωί (οπότε το παιδί θα συνεχίσει τον ύπνο του) ή το βράδυ (οπότε θα πέσει για ύπνο).
Extra tip: Στο www.babytips.gr θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τα ταξίδια, τις εκδρομές και τις βόλτες με τα μωρά και τα παιδιά.
Σε πρώτη φάση μπορείτε να δώσετε στο παιδί ένα παυσίπονο αν έχει πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όχι όμως και άλλα φάρμακα χωρίς να έχετε συνεννοηθεί με τον γιατρό σας.
Το φαρμακείο του ταξιδιού:
Αντιπυρετικά
Αντισταμινικά (αλοιφή, σιρόπι, ένεση - για παιδιά με αλλεργίες)
Αντηλιακό Βάμμα ιωδίου / βαμβάκι / γάζες
Αντιεμετικό
Θερμόμετρο
Βιβλιάρια υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: